Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε το σιτάρι σε ένα μπολ με κρύο νερό να μουλιάσει.
Την επόμενη μέρα το βράζουμε σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό για περίπου 40’ ή μέχρι να δούμε τον κόκκο του σιταριού να σκάει και να μαλακώνει, ώστε να είναι ευχάριστο στο μάσημα.
Μόλις είναι έτοιμο το στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε. Από αυτή την ποσότητα που βράσαμε θα χρειαστούμε τα 2/3 ενός φλιτζανιού. Το υπόλοιπο μπορούμε να το βάλουμε σε ένα ταπερ στην κατάψυξη για να το χρησιμοποιήσουμε επόμενη φορά για την ίδια σαλάτα ή για άλλη χρήση. Μπορούμε να το ξεπαγώσουμε άμεσα με ζεστό νερό και είναι έτοιμο για χρήση σε ελάχιστα λεπτά.
Όσο κρυώνει το σιτάρι φτιάχνουμε το ντρέσσινγκ ανακατεύοντας όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπολ με σύρμα μέχρι να γίνει λείο και λεπτόρρευστο. Δοκιμάζουμε κι αν χρειάζεται διορθώνουμε με λίγο ακόμα από κάποιο υλικό πχ μέλι ή αλάτι. Το αφήνουμε στην άκρη. Στη σαλάτα θα χρησιμοποιήσουμε μέρος από το ντρέσσινγκ, όσο δηλαδή χρειάζεται για να ενωθούν τα υλικά. Το υπόλοιπο θα το διατηρήσουμε σε βαζάκι στο ψυγείο για άλλες σαλάτες. Είναι πολύ νόστιμο και ταιριάζει ιδιαιτέρως και με λαχανοσαλάτα.
Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το σουσάμι και ανακατεύοντάς το συνεχώς με μια ξύλινη σπάτουλα, σε υψηλή θερμοκρασία, το καβουρδίζουμε μέχρι να αλλάξει το χρώμα του και να βγάλει τα έλαιά του. Θα πάρει 2-3’ μέχρι να ολοκληρωθεί. Θέλει προσοχή και συνεχές ανακάτεμα για να μην καεί. Μόλις είναι έτοιμο το βάζουμε σε ένα μικρό μπολ.
Προσθέτουμε στο μπολ με το σουσάμι και τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Σπάμε ή κόβουμε με το μαχαίρι τα αμύγδαλα και τα καρύδια σε μεγάλα κομμάτια αν δεν τα θέλουμε ολόκληρα και προσθέτουμε και τον κολοκυθόσπορο. Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ανοίγουμε 2 συσκευασίες Αρχοντικής σαλάτας Φρεσκούλης. Τις αδειάζουμε σε μια μεγάλη πιατέλα ή σαλατιέρα. Κόβουμε το ξινόμηλο σε λεπτές φέτες αφού του έχουμε αφαιρέσει τα κουκούτσια και τις βάζουμε ολόγυρα από τα λαχανικά. Προσθέτουμε το περιεχόμενο του μπολ με τους ξηρούς καρπούς, τις σταφίδες και το ρόδι. Πάνω πάνω ρίχνουμε τα 2/3 φλιτζανιού βρασμένο σιτάρι και αρκετό από το ντρέσσινγκ που φτιάξαμε. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως.