Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα σχαροτήγανο και το αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Κόβουμε τα σύκα στη μέση. Τα προσθέτουμε στο τηγάνι και τα αφήνουμε 1-2', μέχρι να ροδίσουν.
Αφαιρούμε τα σύκα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Τοποθετούμε σε ένα βαθύ πιάτο τη σαλάτα, τα σύκα, τα φιστίκια, το τυρί και τα κράνμπερι.
Προσθέτουμε τη σάλτσα πορτοκαλιού και σερβίρουμε.
Για τη σάλτσα:
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε το μέλι, το χυμό πορτοκαλιού, το μπαλσάμικο, το αλάτι και το λάδι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει το μέλι.
Προσθέτουμε το σουσάμι και αποσύρουμε από τη φωτιά.