Πως προσφέρουμε τα λαχανικά και τα φρούτα στη παιδική διατροφή

Κατερίνα Τζιώτζη

Διατροφολόγος - Διαιτολόγος

www.mporonafao.gr

 Τα λαχανικά και τα φρούτα αποτελούν ίσως την βάση για μια υγιεινή διατροφή, καθώς προσφέρουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών ενώ παράλληλα είναι  φτωχά σε θερμίδες. Άλλωστε είναι και τα πρώτα τρόφιμα που θα δώσουμε σε ένα βρέφος για την εισαγωγή των στερεών τροφών με την συμπλήρωση του 6ου  μήνα ζωής του!

Καρότα Μίνι Καθαρισμένα Φρεσκούλης

Πλένουμε τα λαχανικά και τα φρούτα, αφαιρούμε τις άκρες όπου χρειάζεται και τα κόβουμε στις αντίστοιχες για την ηλικία κοπές. (Η φλούδα όταν είναι αρκετά μαλακή όπως στα κολοκυθάκια  δεν χρειάζεται να την αφαιρέσουμε σε αντίθεση πχ από τα καρότα). Ψήνουμε στον ατμό για 7’-12’ λεπτά στα λαχανικά και 3’-7΄ στα φρούτα (όπου απαιτείται) ή σε κατσαρολάκι με λίγο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Το νερό που απομένει , μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον βρασμό δημητριακών καθώς περιέχει βιταμίνες!  

Μπορούμε να προσθέσετε σταγόνες λεμόνι και λίγο ελαιόλαδο για το μεσημεριανό φαγητό.

Μπορούμε να χρησιμοποιούμε μυρωδικά αλλά όχι αλάτι. Ιδανικά όμως θέλουμε απλές και ξεκάθαρες γεύσεις.

Αποφεύγουμε  το πλύσιμο των φρούτων και λαχανικών με σαπούνι, σόδα ή άλλα είδη καθαρισμού, διότι πολλά φρούτα και λαχανικά είναι πορώδη, και μπορούν να απορροφήσουν αυτές τις ουσίες. Επίσης αφού τα πλένουμε, τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και όχι με υφασμάτινες πετσέτες. Οι υφασμάτινες πετσέτες λόγου της δομής τους, μπορεί να αποτελέσουν πηγή επιμόλυνσης.

Φρούτα και λαχανικά για τα παιδιά

ΚΟΠΕΣ ΑΝΑ ΗΛΙΚΙΑ

6-8 μηνών

Η εισαγωγή των στερεών ξεκινάει με μακρόστενα κομμάτια στο μέγεθος του δακτύλου μας (finger size), ώστε να διευκολύνουμε την σύλληψη. Προσοχή στην υφή, θα χρειαστεί τις πρώτες φορές να το δοκιμάσετε ώστε να αποφευχθούν λάθη. Σκοπός μας είναι η τροφή να μην είναι ούτε πολύ τραγανή (όπου υπάρχει ο κίνδυνος να κόψει μεγάλο κομμάτι το βρέφος) αλλά ούτε και πολύ μαλακή (ώστε να γίνεται πουρές στην παλάμη και να μην μπορεί να την καταναλώσει).

8-10 μηνών

 Καθώς αναπτύσσεται η λεπτή κινητικότητα, έχει επέλθει μια εξοικείωση με το φαγητό και τα μωρά είναι πιο επιδέξια, περνάνε τα κομμάτια από το ένα χέρι στο άλλο και τα πιάνουν πολύ πιο εύκολα, μπορούμε να προσφέρουμε και μικρότερα κομμάτια μαζί με τα στικ. Μπορούμε να δώσουμε για παράδειγμα  σταφύλια  ή τοματίνια (ιδανικά πατημένα ελαφρά ή κομμένα στη μέση).

Διατροφή για Παιδιά

10-12 μηνών

Σε αυτή τη φάση θα δείτε και την μεγαλύτερη πρόοδο. Θα βελτιωθεί η ικανότητα του παιδιού να πιάνει μικρά και μεγάλα κομμάτια. Θα μπορεί σταδιακά να διαχειριστεί το πιρούνι και το κουτάλι, αν και το πιο πιθανό είναι να μη στεφθεί με επιτυχία η προσπάθεια και να επιλέξει να το φάει και πάλι με το χέρι. Μην φοβηθείτε να κάνετε συνδυασμούς  φρούτων και λαχανικών σε μεγάλες και μικρές κοπές! Δείτε τον δίσκο τους ως έναν πολύχρωμο καμβά  που θα τους κινήσει το ενδιαφέρον και θα κάνει ακόμη πιο ευχάριστη την διαδικασία του γεύματος!

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

για να λαμβάνετε νέα από τη σελίδα μας
© 2020 - WELOVESALADS.GR - All Rights Reserved
Κατασκευή Ιστοσελίδας Dazzlink