Λαχανικά και baby led weaning

Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου - Παιδίατρος

www.mporonafao.gr

Τα φρούτα και τα λαχανικά, υπερπλούσια σε βιταμίνες (λ.χ. βιταμίνη C και φυλλικό οξύ), φυτικές ίνες, ανόργανα στοιχεία (λ.χ. κάλιο και μαγνήσιο) και αντιοξειδωτικές ουσίες προσφέρονται άφθονα, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο. Εκτός από τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά τους, τα φρούτα και τα λαχανικά κατά κανόνα περιέχουν λίγες θερμίδες, οπότε συμβάλλουν στη διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους και στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας και άλλων χρόνιων νοσημάτων στην ενήλικη ζωή.

Με την εισαγωγή των στερεών τροφών, τα φρούτα και τα λαχανικά (ιδανικά φρέσκα και εποχής) πρέπει να είναι καθημερινά παρόντα στην παιδική διατροφή. Τα λαχανικά πρέπει να αποτελούν απαραίτητο συστατικό των κύριων γευμάτων, ενώ τα φρούτα μπορούν να προσφερθούν ως επιδόρπιο. Επίσης, τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά μπορούν να αποτελέσουν ένα άριστο σνακ.

Τα φρούτα, με τη γλυκιά γεύση τους και τη ζουμερή υφή τους γίνονται πιο εύκολα αποδεκτά από τα παιδιά σε σχέση με τα λαχανικά. Το μυστικό για την εύκολη αποδοχή όχι μόνο των φρούτων και των λαχανικών αλλά και των υπολοίπων τροφίμων είναι η σίτιση με κομμάτια από την αρχή της εισαγωγής των στερεών τροφών, στους 6 μήνες ζωής.

Μέσω της σίτισης με κομμάτια (baby led weaning), τα βρέφη εξοικειώνονται με μια πληθώρα χρωμάτων, αρωμάτων, γεύσεων και υφών και έρχονται σε επαφή νωρίς με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τροφών στην αυθεντική τους μορφή, με αποτέλεσμα να τις οικειοποιούνται και να τις εντάσσουν με ευκολία στη διατροφή τους. Επίσης, εξασκούνται στη μάσηση της τροφής, εξελίσσονται ψυχοκινητικά, επιλέγουν τα ίδια τον ρυθμό του γεύματος και λαμβάνουν την ποσότητα τροφής που επιθυμούν, ανάλογη με το αίσθημα κορεσμού τους. Μην ξεχνάτε επίσης ότι μέσω της σίτισης με κομμάτια η προετοιμασία του γεύματος προς κατανάλωση εκτός σπιτιού γίνεται πολύ πιο εύκολη σε σχέση με τα αλεσμένα τρόφιμα!

Τι πιο εύκολο λοιπόν από το να προσφέρετε εντός και εκτός σπιτιού υγιεινές τροφές σε κομμάτια όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, σε αντίθεση με άλλα μη υγιεινά και επεξεργασμένα τρόφιμα που κυκλοφορούν στο εμπόριο και απευθύνονται σε παιδιά, πολλές φορές πλούσια σε ζάχαρη και συντηρητικές ουσίες.

Εγγραφή στο Newsletter

για να λαμβάνετε νέα από τη σελίδα μας
© 2020 - WELOVESALADS.GR - All Rights Reserved
Κατασκευή Ιστοσελίδας Dazzlink