Τα λαχανικά και τα φρούτα στην παιδική διατροφή

Κατερίνα Τζιώτζη – Διατροφολόγος

www.mporonafao.gr

 

Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι τα πρώτα τρόφιμα που θα δώσουμε σε ένα βρέφος για την εισαγωγή των στερεών τροφών με την συμπλήρωση του 6ου μήνα ζωής του!

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η βάση για μια υγιεινή διατροφή, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά . Διαθέτουν φυσικά σάκχαρα που είναι απαραίτητα, σε αντίθεση με την επεξεργασμένη ζάχαρη που είναι υπαίτια για αρκετά προβλήματα υγείας. Είναι κύριες πηγές βιταμινών που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη, την καταπολέμηση των ιώσεων καθώς και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και ιχνοστοιχείων όπως και φυτικών ινών εξίσου απαραίτητων για την σωστή λειτουργία του εντέρου.

Τα φρούτα και τα λαχανικά υπάρχουν σε διάφορα χρώματα και το κάθε ένα από αυτά τα χρώματα είναι υπεύθυνο για τα θρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες, τις φυτικές ίνες και τις αντιοξειδωτικές του ουσίες. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που επιμένουμε για «πολύχρωμα» παιδικά πιάτα! Επιπλέον, να θυμάστε πως η ποικιλία χρωμάτων κινεί το ενδιαφέρον των παιδιών και τα ενθαρρύνει να καταναλώνουν περισσότερα.

Πως μπορούμε να εντάξουμε καθημερινά τα φρούτα και τα λαχανικά στο παιδικό διαιτολόγιο και κυρίως πως θα τα κάνουμε να τα αγαπήσουν;

Αρχικά μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά είναι ο καθρέφτης μας,  θα θελήσουν να δοκιμάσουν όποιο τρόφιμο σας βλέπουν να απολαμβάνετε και εσείς καθημερινά.

Κάντε ρουτίνα τα ψώνια μαζί με το παιδί, ώστε να επιλέγει και στην πορεία να δοκιμάζει ότι έχετε αγοράσει!

Μην διστάσετε να «μπερδεύετε» φρούτα και λαχανικά! Μπορούν να είναι μέρος του ίδιου γεύματος, ώστε να καλύπτετε τις 4 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά.

Προσφέρετε ποικιλία φρούτων στα παιδιά είτε σε μορφή φρουτοσαλάτας ή σε συνδυασμό με γιαούρτι, δημητριακά και σπόρους.

Σε φαγητά όπως τα μπιφτέκια, δοκιμάστε να προσθέσετε καρότο και κολοκύθι για να εμπλουτίζετε το γεύμα με βιταμίνες.

Να θυμάστε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν το τέλειο σνακ… ακόμη και στην βόλτα!

Είναι στο χέρι μας να μάθουμε τα παιδιά μας να τρώνε καθημερινά φρούτα και λαχανικά, διαθέτοντας έτσι στον οργανισμό τους μια άριστη πηγή θρεπτικών συστατικών.

                                                          

 

Εγγραφή στο Newsletter

για να λαμβάνετε νέα από τη σελίδα μας
© 2020 - WELOVESALADS.GR - All Rights Reserved
Κατασκευή Ιστοσελίδας Dazzlink