Από την Έφη Κολοβέρου, κλινική διαιτολόγο
Εμάς τους διαιτολόγους θα μας έχετε ακούσει πολλές φορές να μιλάμε για τις ευεργετικές ιδιότητες των φρούτων και των λαχανικών. Σήμερα λοιπόν θα απαντήσουμε πιο αναλυτικά μέσα από δεδομένα μελετών γύρων από τα αποδεδειγμένα οφέλη αυτών των 2 τόσο σημαντικών ομάδων τροφίμων.
Ας δούμε παρακάτω κάποια επιστημονικά #facts:
Καταρχάς, ιστορικά, τα φρούτα και τα λαχανικά συμπεριλαμβάνονταν ανέκαθεν στις διατροφικές συστάσεις λόγω των αυξημένων συγκεντρώσεών τους σε βιταμίνες -κυρίως βιταμινών C και A-, μέταλλα (κυρίως ηλεκτρολυτών) και φυτοχημικά αντιοξειδωτικά.
Λόγω των ινών αλλά και της υψηλής τους υγρασίας (>80% είναι νερό!), τα φρούτα και τα λαχανικά προκαλούν εύκολα το αίσθημα του κορεσμού, καταπολεμώντας την πείνα που κάποιες φορές βιώνουν τα άτομα που είναι σε διαδικασία απώλειας βάρους. Ειδικά τα φρούτα που είναι πλούσια σε πηκτίνη (ένας είδος διαλυτής ίνας) όπως είναι το μήλο δρουν πολύ βοηθητικά!. Χαρακτηριστικά, έρευνα έδειξε πως η κατανάλωση ενός μήλου μπορεί να μειώσει τις θερμίδες του μεσημεριανού μας γεύματος κατά 15%. Γενικά, η τακτική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μας βοηθά να διατηρήσουμε το βάρος μας ή αν έχουμε αυξημένο βάρος να το ρυθμίσουμε, στο πλαίσιο πάντας μιας γενικότερης στρατηγικής!
Όμως, υπάρχουν και άλλα, σημαντικότατα θέματα υγείας, τα οποία φαίνεται ότι μπορούν να προληφθούν ή να ρυθμιστούν αν αυξήσουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών!
Πιο συγκεκριμένα, η συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών:
Κλείνοντας, να πούμε ότι οι μελέτες δείχνουν ότι είναι η αλληλεπίδραση ανάμεσα στα ιδιαίτερα συστατικά των φρούτων και λαχανικών αυτή που κρύβει τα μέγιστα οφέλη για την υγεία, και όχι η παρουσία μεμονωνένων βιταμινών η φυστοχημικών! Έτσι, όταν τρώμε ολόκληρα τα φρούτα και τα λαχανικά, όλα τα θρεπτικά συστατικά που διαθέτουν συνεργάζονται υπέρ της υγείας μας!
Νομίζω πως δεν υπάρχει καταλληλότερη στιγμή να υπενθυμίσουμε άλλωστε πως .. «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό (και τον διαιτολόγο!) κάνει πέρα»!
Βιβλιογραφία
Głąbska, D., Guzek, D., Groele, B., & Gutkowska, K. (2020). Fruit and Vegetable Intake and Mental Health in Adults: A Systematic Review. Nutrients, 12(1), 115. https://doi.org/10.3390/nu12010115
Liu R. H. (2013). Health-promoting components of fruits and vegetables in the diet. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 4(3), 384S–92S. https://doi.org/10.3945/an.112.003517
Pem, D., & Jeewon, R. (2015). Fruit and Vegetable Intake: Benefits and Progress of Nutrition Education Interventions- Narrative Review Article. Iranian journal of public health, 44(10), 1309–1321.
Rodriguez-Casado A. (2016). The Health Potential of Fruits and Vegetables Phytochemicals: Notable Examples. Critical reviews in food science and nutrition, 56(7), 1097–1107. https://doi.org/10.1080/10408398.2012.755149
Slavin, J. L., & Lloyd, B. (2012). Health benefits of fruits and vegetables. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 3(4), 506–516. https://doi.org/10.3945/an.112.002154