Skip to main content

KNOW YOUR VEGGIES

Εγκυκλοπαίδεια Λαχανικών

Σαλάτες μπορείς να κάνεις με όσπρια, ξηρούς καρπούς, φρούτα, βότανα, λουλούδια. Χωρίς λαχανικά όμως, καμιά σαλάτα δεν είναι ακριβώς σαλάτα.

Ανακάλυψε θεραπευτικά μυστικά για τους δυναμίτες ενέργειας της φύσης, τα είδη, τους μύθους και τη φροντίδα που χρειάζονται, για να τα απολαμβάνεις πάντα, φρέσκα!

Μια σαλάτα σε κάθε γεύμα κάνει πέρα, όχι, μόνο τον γιατρό, αλλά και πολλά μικρά-μεγάλα προβλήματα υγείας, από τα επιπλέον κιλά έως τη θλίψη και αϋπνία. Διάβασε πώς να ενδυναμώσεις τον εαυτό σου και να τονώσεις την κάθε μέρα σου.

ραντίτσιο

Ραντίτσιο

Ραντίτσιο

Μοιάζει με μικρό, λίγο μακρουλό μοβ λάχανο, ανήκει όμως και αυτό στην οικογένεια των ραδικιών και μάλιστα, των κεφαλωτών ραδικιών.

Είναι μυστικό ομορφιάς, γιατί αποτελεί εξαιρετική πηγή β-καροτίνης, τον υπ’ αριθμόν ένα εχθρό των ρυτίδων.

Έχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Κ που βοηθάει στην πήξη του αίματος και την υγεία των οστών και καλίου, στην καλύτερη λειτουργία των νεφρών και άρα στην αποτοξίνωση.

άσπρο λάχανο

Άσπρο Λάχανο

Άσπρο Λάχανο

Κάθε φορά που τρως λάχανο είναι σαν παίρνεις μία πολυβιταμίνη, ενισχυμένη με τα περισσότερα βασικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός.

Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το μπρόκολο, η συχνή κατανάλωση των οποίων έχει αποδεδειγμένα αντικαρκινική δράση.

Οι θρεπτική σύστασή του ενισχύει την επιδιόρθωση του DNA, καθώς οι φυτοχημικές ουσίες που περιέχει είναι εξαιρετικά δραστικές.

φρέσκα κρεμμυδάκια

Φρέσκα Κρεμμυδάκια

Φρέσκα Κρεμμυδάκια

Είναι το μικράκι της οικογένειας των κρεμμυδιών, στην οποία ανήκουν επίσης, τα ευεργετικά σκόρδα και πράσα.

Δρα σαν φυσική ασπίδα, γιατί περιέχει αλλισίνη που καταπολεμά βακτήρια και μύκητες. Όταν μαγειρευτεί το λευκό τους μέρος καραμελώνει, γλυκαίνει και χάνει την αψάδα του, ενώ το πράσινο μέρος μαραίνεται και επίσης αποκτά πιο ήπια γεύση.

Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και προσφέρει άμυλο, σάκχαρα, κυτταρίνη, λιπαρά οξέα, πηκτίνη και βιταμίνες Κ, Α, C. Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το λευκό μέρος του χρησιμοποιείται για ποικίλες θεραπείες, από ένα κοινό κρυολόγημα έως πέτρες στα νεφρά.

Στη μαγειρική το λευκό μέρος καραμελώνει και αποσύρει την αψάδα του. Ο συνδυασμός του με άνηθο φέρνει την άνοιξη στο πιάτο!

δυόσμος

Δυόσμος

Δυόσμος

Ανάμεσα στα 600 διαφορετικά είδη της οικογένειας Mentha, είναι αυτό με τα οδοντωτά, αιχμηρά φύλλα και τα κωνικά λιλά, ροζ ή λευκά ανθάκια.

Φυλάσσεται τυλιγμένος χαλαρά σε μια υγρή χαρτοπετσέτα στο ψυγείο και χρησιμοποιείται φρέσκος ή αποξηραμένος, απογειώνοντας από σαλάτες και πίτες, μέχρι μαγειρευτά και κοκτέιλ.

Στην ιατρική χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για τη θεραπεία πεπτικών και αναπνευστικών προβλημάτων. Ενώ θεωρείται αντικαρκινικό βοτάνι και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

iceberg

Iceberg

Iceberg

Μοιάζει με ένα χαλαρά αμπαλαρισμένο λάχανο, με φύλλα τρυφερά και τραγανά, που διπλώνουν το ένα μέσα στο άλλο.

Είναι κατά 95%, νερό, γεμάτο μέταλλα και ιχνοστοιχεία! Γι’ αυτό πρέπει να τρώγεται αποκλειστικά, φρέσκο, δεν μπορεί να καταψυχθεί, να αποξηραθεί ή να γίνει τουρσί.

Η αποθήκευση δίπλα σε μήλα, μπανάνες και άλλους καρπούς, που εκπέμπουν αιθυλένιο, το μαραζώνει πολύ γρήγορα.

καρότο

Καρότο

Καρότο

Είναι η πλουσιότερη πηγή β-καροτίνης, που δίνει στους καρπούς αυτή την κιτρινοπορτοκαλί χρωστική ουσία που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και βοηθά τα μάτια, το ανοσοποιητικό και το δέρμα μας να παραμείνουν υγιή.

Ελαφρώς μαγειρεμένα απελευθερώνουν πολύ περισσότερη β-καροτίνη από ότι ωμά. Κάποιοι σεφ μάλιστα, εξαιτίας των σακχάρων τους τα προτείνουν ως θρεπτικό γλυκό!

Το πρώτο καλλιεργημένο καρότο στην ανθρωπότητα προήλθε σύμφωνα με τις πηγές από περιοχή στο Αφγανιστάν γύρω στο 900 μ.Χ..

καυκαλήθρα

Καυκαλήθρα

Καυκαλήθρα

Είναι θεραπευτικό βοτάνι με μαλακά, χνουδάτα, πτεροειδή φύλλα και πολύ ξεχωριστό άρωμα.

Χρησιμοποιείται ως καρύκευμα σε μαγειρευτά, είναι τέλειο για χορτόπιτες και ως συστατικό βραστής σαλάτας με άλλα χόρτα.

Στην Κρήτη το λένε «αγριοκουτσουνάδα», στην Κάσο «μοσχοπιδιά» και στις ΗΠΑ το βρίσκει κανείς μόνο στην Αριζόνα.

Στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιείται φρέσκο ως διουρητικό και αποξηραμένο, ως ρόφημα για φυσική απόχρεμψη, πρόληψη της τριχόπτωσης και ανακούφιση από το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και τη μελαγχολία.

λάχανο κινέζικο

Λάχανο Κινέζικο

Λάχανο Κινέζικο

Από πολλούς, ιδιαίτερα στην Ανατολή, θεωρείται ο βασιλιάς των λαχανικών, ίσως λόγω της πολύ σπάνιας και υψηλής θρεπτικής αξίας του.

Είναι θησαυρός μετάλλων και περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ.

Τα μακριά κατσαρωμένα φύλλα του με τις πράσινες άκρες και τα πλατιά λευκά βλαστάρια απογειώνουν κάθε λαχανοσαλάτα και φτιάχνουν εξωτικούς ντολμάδες και υπέροχες σούπες.

λάχανο κόκκινο

Λάχανο Κόκκινο

Λάχανο Κόκκινο

Αυτό το εντυπωσιακό μοβ-σκούρο κόκκινο χρώμα, οφείλεται στα φλαβονοειδή, κάτι πολύτιμες φυτοχημικές ουσίες (π.χ. ανθοκυανίνη), που «βάφουν» και τα βατόμουρα.

Έρευνες μας λένε ότι δρα αποδεδειγμένα κατά του καρκίνου.

Χάρη στο φορτίο αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει, προστατεύει τα κύτταρα από τη γήρανση και τις ελεύθερες ρίζες.

Ενεργοποιεί ακόμα, τον μηχανισμό φυσικής αποτοξίνωσης, που μόλις πάρει σήμα, αποβάλλει όλα τα περιττά και βλαβερά για το σώμα μας.

λόλα κόκκινη

Λόλα Κόκκινη

Λόλα Κόκκινη

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούσαν αυτό το κοκκινόφυλλο σγουρό μαρούλι, αφροδισιακό και θεραπευτικό.

Είναι φυτό cut-and-come-again που σημαίνει ότι μπορείς να μαζέψεις τα εξωτερικά φύλλα και να αφήσεις το υπόλοιπο φυτό να μεγαλώνει, καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Χάρη στο χρώμα της τη λένε κοράλλι και χάρη στις βιταμίνες, το σίδηρο, το φυλλικό οξύ χρώμα και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, είναι πολύτιμη!

λόλα πράσινη

Λόλα Πράσινη

Λόλα Πράσινη

Δρα προστατευτικά υπέρ της καρδιάς, γιατί περιέχει ανθοκυανίνη, και προστατεύει από αλλεργίες και άσθμα χάρη στην αντιοξειδωτική κερσετίνη.

Ενώ τονώνει εξαιρετικά τον οργανισμό, επιταχύνει τις καύσεις και τον μεταβολισμό, άρα βοηθάει στο αδυνάτισμα.

σαλάτα γαλλική

Σαλάτα γαλλική

Σαλάτα γαλλική

Στη λίστα δημοφιλίας λαχανικών έρχεται λίγο μετά την πατάτα (ναι, η πατάτα διατροφικά, είναι άμυλο, αλλά βοτανικά, ταξινομείται στα λαχανικά).

Όπως όλα τα μαρούλια, περιέχει διαιτητικές ίνες, μερικούς υδατάνθρακες, ελάχιστη πρωτεΐνη και ίχνη λίπους.

Χάρη στη βιταμίνη Α και το κάλιο που περιέχει, είναι μία ενεργειακή σαλάτα, ιδανική για όμορφο δέρμα και καλή υγεία οστών και δοντιών.

μαρούλι ρομάνα

Μαρούλι Ρομάνα

Μαρούλι Ρομάνα

Υπερ-τραγανά επιμήκη φύλλα, πριγκιπικά και επιμελώς ατημέλητα από την ίδια τη φύση, με λείες σχετικά, νευρώσεις γεμάτες δροσιά, που χαρίζουν μία αναζωογονητική ελαφρώς πικρή, γεύση.

Full σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και ριβοφλαμίνη, low σε θερμίδες.

Στη Salad Saga μπορείς να διαβάσεις τον μύθο του νεαρού βαρκάρη Φάοντα από τη Μυτιλήνη, που η θεά Αφροδίτη μεταμόρφωσε σε μαρούλι.

μυρώνι

Μυρώνι

Μυρώνι

Στην Ελλάδα κυκλοφορεί με πολλά ονόματα: κάντζικο, κτενόχορτο της Αφροδίτης, μερόνα, μπερόνικα μυρωνήθρα, πορτσαλίδα, ή γαλλικός μαϊντανός.

Στη Γαλλία θεωρείται ένα από τα ευγενή χορταρικά της μαγειρικής, μαζί με το σχοινόπρασο, το εστραγκόν και τον μαϊντανό.

Είναι ήπιο φυσικό ηρεμιστικό και εξαιρετικό διουρητικό, ενώ αποξηραμένο καπνίζεται ως μη-νικοτινούχο υποκατάστατο του τσιγάρου!

Εμφανισιακά μοιάζει με το κώνειο.

πιπεριά κόκκινη

Πιπεριά κόκκινη

Πιπεριά κόκκινη

Οι πιπεριές Φλωρίνης, όπως είναι γνωστές στην Ελλάδα, είναι απόγονοι γλυκών πιπεριών που εισήχθησαν από τη Βραζιλία τον 17ο αιώνα.

Έκτοτε είναι από τα πιο αγαπημένα λαχανικά στον φούρνο, στο γκριλ και ψητό ή ωμό στις σαλάτες!

Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, D, K και E, σιδήρου, μαγγανίου, καλίου και φυτικών ινών. Ενεργοποιεί τη φυσική διαδικασία παραγωγής κολλαγόνου και έχει αντιοξειδωτικές ικανότητες.

πράσο

Πράσο

Πράσο

Κυκλοφορεί με τη ρίζα του και είναι ο μεγάλος και γλυκός συγγενής του φρέσκου κρεμμυδιού.

Εφοδιασμένο με αλλισίνη, δρα αντιμικροβιακά και αντιμυκητιακά, ενισχύει τέλεια την άμυνα του οργανισμού και θωρακίζει την καρδιά.

Ενεργοποιεί επίσης, τη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης, τονώνει τα νεφρά κι έτσι, προστατεύει το δέρμα από τη φθορά και τη σιλουέτα από την κυτταρίτιδα.

άνηθος

Άνηθος

Άνηθος

Ανακουφίζει από την αϋπνία, καταπραΰνει το στομάχι, μειώνει τον μετεωρισμό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για τους λόξιγκες.

Είναι ένα βοτάνι δημοφιλές και γνωστό για τις αρωματικές, μαγειρικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες, εδώ και χιλιετίες.

Στην αρχαία Ρώμη θεωρούνταν ένδειξη πλούτου. Ενώ, οι στρατιώτες χρησιμοποιούσαν τους σπόρους του, για να θεραπεύσουν γρηγορότερα τις πληγές τους.

ρόκα

Ρόκα

Ρόκα

Βοτάνι, πικάντικο, ελαφρώς πικρό με μεσογειακή καταγωγή, πιπεράτο άρωμα, αναφορές στην Παλαιά Διαθήκη και το Ταλμούδ και ύμνους στις ιδιότητες και τη γεύση του στα βιβλία μαγειρικής της εποχής μας.

Όσες φυτικές ίνες έχει, τόσες θερμίδες του λείπουν: εκατό γραμμάρια ρόκα αντιστοιχούν σε 25 θερμίδες!

Καταπληκτική πράσινη πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών, καθώς και μετάλλων μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό και να βοηθήσει στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Την αποκαλούν επίσης, πύραυλο (rocket) και της ταιριάζει!

μαϊντανός

Μαϊντανός

Μαϊντανός

Προσφέρει φρέσκια, καθαρή γεύση και άρωμα με νότες λεμονιού, μια υποψία γλυκάνισου και πιπεριού.

Ανήκει στην ίδια πολύτιμη οικογένεια με το σέλινο, το καρότο και το κύμινο και κατάγεται από την ανατολική Μεσόγειο.

Οι κηπουροί τον φυτεύουν δίπλα στις τριανταφυλλιές τους για να τις κρατήσουν υγιείς και να εντείνουν τη μυρωδιά τους.

Φαίνεται να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, ωστόσο οι κυοφορούσες καλό είναι να τον αποφεύγουν γιατί προκαλεί συστολές της μήτρας.

σέσκουλο

Σέσκουλο

Σέσκουλο

Είναι τα πλατιά, σαρκώδη και ελαστικά φύλλα ενός παντζαριού, που μαραίνονται γρήγορα γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνονται άμεσα.

Ο μίσχος τους είναι πλούσιος σε β-καροτένιο και ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως η λουτεϊνη που νικά τις φλεγμονές.

Περιέχει επίσης, βεταϊνη που προστατεύει την καρδιά και βοηθάει τους αθλητές να πετύχουν υψηλές επιδόσεις.

λεμόνι

Λεμόνι

Λεμόνι

Ένα πρωινό ποτήρι με νερό και χυμό λεμονιού, που είναι εξαιρετικά θρεπτικός και πλούσιος σε βιταμίνη C (58mg/100gr), βοηθά στην ενυδάτωση, την τόνωση και την αποτοξίνωσή του οργανισμού.

Χάρη στην ξινή γεύση του, το αλκαλικό pH του και την υποστήριξη που προσφέρει στο ανοσοποιητικό μας σύστημα έχει την τιμητική του στη μαγειρική, στη ζαχαροπλαστική, αλλά και στη χημική έρευνα.

Άμα το απολαμβάνεις σαν φρουτάκι χρειάζεται, μετά την κατανάλωσή του, να ξεπλύνεις τα δόντια σου από το κιτρικό οξύ και τη ζάχαρη.

Το ομώνυμο τραγούδι των U2, είναι εμπνευσμένο από τη μητέρα του Bono, που κάποτε σε ένα γάμο φόρεσε ένα λεμονί φόρεμα.

σπανάκι

Σπανάκι

Σπανάκι

Αν συγκρίνεις ένα μπολ με σπανάκι (100 γρ.) με αντίστοιχη ποσότητα μοσχαρίσιου κιμά, θα βρεις περισσότερο σίδηρο στο σπανάκι (3,57 mg Vs 2,49 mg).

Είναι σούπερ τροφή! Σούπερ πηγή όλων σχεδόν των βασικών ιχνοστοιχείων και μετάλλων, που οχυρώνουν και ενδυναμώνουν τον οργανισμό.

Περιέχει επίσης, πρωτεΐνη, βιταμίνες Α, Β1 (θειαμίνη), Β2 (ριβοφλαμίνη), Β3 (νιασίνη), Β6, C, Κ και Ε (άλφα τοκοφερόλη) που είναι ιδανική για τα πνευμόνια μας.

Τέλειο για αύξηση γονιμότητας και εγκυμοσύνη, αφού είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, το οποίο συμμετέχει στη σύνθεση του DNA.

βαλεριάνα

Βαλεριάνα

Βαλεριάνα

Είναι θάμνος και τα φρέσκα φυλλαράκια της είναι τρυφερά, αρωματικά και πεντανόστιμα.

Την αποκαλούν, ηρεμιστικό της φύσης και στην ιατρική χρησιμοποιείται ολόκληρη, από τη ρίζα ως το λουλούδι, για περισσότερο από 2.000 χρόνια.

Κατευνάζει τη νευρικότητα και καταπολεμά την αϋπνία.

Το όνομά της μοιάζει να προέρχεται από τη λατινική λέξη valere που σημαίνει δύναμη, ισχύς και μπορεί να οφείλεται είτε στη θεραπευτική της χρήση ως αγχολυτικού είτε στο δυνατό της άρωμα.

αντίδια

Αντίδια

Αντίδια

Ξαδέλφια με το εσκαρόλ και το φριζέ, το γένος κιχώριον, τα κλασικά αντίδια φέρουν το πολύτιμο θρεπτικό φορτίο των συγγενών, αλλά η γεύση τους είναι λιγότερο πικρή.

Σγουρά με λεπτά, στενά, οδοντωτά, πράσινα φύλλα σε λευκούς μίσχους, τα αντίδια σερβίρονται ωμά ή μαγειρεμένα, βραστά, σοτέ ή ως γέμιση σε πίτες. Ωμά, αγαπούν τις λιαστές ντομάτες ή το μπέικον ή ακόμα και το πορτοκάλι. Ζεματιστά, όπως τα συνηθίζουμε στην Ελλάδα, σερβίρονται με ελαιόλαδο και μπόλικο λεμόνι.

Περιέχουν βιταμίνη Κ που βοηθά στη πήξη του αίματος και βιταμίνη Α που μειώνει το κίνδυνο οστεοπόρωσης. Είναι ακόμα πλούσιο σε βιταμίνη C, κάλλιο, φυλλικό οξύ, σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο και φυτικές ίνες.

καλαμπόκι

Καλαμπόκι

Καλαμπόκι

Kατάγεται από την Αμερικανική ήπειρο όπου ήδη πριν από 5.500 χρόνια το καλλιεργούσαν οι Ίνκας, οι Μάγια και οι Αζτέκοι.

Οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και της πέψης δρώντας έτσι αποτρεπτικά και στην εμφάνιση καρκίνου του εντέρου.

Επίσης, είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης Β, βιταμίνης Ε και πολλών μεταλλικών στοιχείων.

Ιδανική εποχή για το φρέσκο καλαμπόκι είναι από το τέλος Ιουνίου μέχρι και το Σεπτέμβρη. Συνοδεύει τέλεια όλα τα ψητά κρέατα και ψάρια. Είναι αγαπημένο συστατικό για τις σαλάτες.

μπρόκολο

Μπρόκολο

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ένα πράσινο λαχανικό που οπτικά θυμίζει μικροσκοπικό… δέντρο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ειδικά σε βιταμίνη C και καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φολικού οξέως και καλίου, που το κάνουν ισχυρό αντιοξειδωτικό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

κουνουπίδι

Κουνουπίδι

Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι ανήκει στην ίδια κατηγορία λαχανικών με το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο, τα σταυρανθή λαχανικά. Έχει υψηλή διατροφική αξία και η συστηματική κατανάλωσή του μπορεί να προστατεύσει από διάφορες ασθένειες της καρδιάς, αλλά και από τον καρκίνο.

baby πατάτα

Baby πατάτα

Baby πατάτα

Η πατάτα, γνωστή και ως γεώμηλο, είναι ένα αμυλώδες λαχανικό με μεγάλη θρεπτική αξία. Είναι ευρύτατα διαδεδομένη στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως και χρησιμοποιείται σαν βασική τροφή. Η μεγάλη δημοτικότητά της οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να καταναλωθεί με ποικίλους τρόπους, όπως βραστή, ψητή, τηγανητή, γκρατινέ, σοτέ, σούπα, γι’ αυτό και συχνά θεωρείται τρόφιμο ευκολίας.

τοματίνια βελανίδια

Τοματίνια βελανίδια

Τοματίνια βελανίδια

Τα τοματίνια βελανίδια με αχλαδόμορφο σχήμα έχουν έντονη γεύση και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Κυρίως καταναλώνονται σε σαλάτες ή σνακ.