Δημιουργήστε ένα εκλεκτό πιάτο που θα ξεχωρίσει σε κάθε τραπέζι, συνδυάζοντας την απλότητα των πράσων με την πλούσια γεύση του ζαμπόν και την ομαλή υφή του τυριού.
Μια συνταγή που αναδεικνύει τις γευστικές αξίες των υλικών της, δημιουργώντας ένα πιάτο που θα σας μείνει αξέχαστο.
Δείτε τι περιέχει η σαλάτα με πράσα, ζαμπόν και τυρί και γιατί να την επιλέξετε:
- Πράσα: Απόλυτη πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων, βοηθούν στην υγεία του πεπτικού συστήματος.
- Ζαμπόν: Προσφέρει πλούσια γεύση και πρωτεΐνη, καθιστώντας το πιάτο ιδανικό για μια θρεπτική επιλογή.
- Γραβιέρα: Εξασφαλίζει πλούσια πηγή ασβεστίου και έναν διακριτικό αλλά έντονο γευστικό χαρακτήρα.
Θα λατρέψετε αυτήν την σαλάτα γιατί είναι:
- Ιδανική για Ειδικές Περιστάσεις: Αναβαθμίζει κάθε γευστική εμπειρία, προσθέτοντας μια πινελιά πολυτέλειας.
- Εύκολη στην Προετοιμασία: Με απλά βήματα, φτάνετε σε ένα αποτέλεσμα που θα εντυπωσιάσει.
- Γεμάτη Γεύση: Η συνδυαστική γεύση του ζαμπόν, των πράσων και του τυριού δημιουργούν έναν ξεχωριστό παλμό στον ουρανίσκο.
Βρείτε και άλλες συνταγές με Πράσα καθαρισμένα
Οδηγίες και υλικά για τη συνταγή
Πράσα με ζαμπόν και τυρί
ΥΛΙΚΑ
- 8 Πράσα Φρεσκούλης
- 8 μεγάλες φέτες ζαμπόν
- 4 ψιλοκομμένα Φρέσκα κρεμμυδάκια Φρεσκούλης
- 2 χοντροτριμμένα καρότα
Για την κρεμα
- 2 φλ. γάλα
- 2 κ.σ. κορν φλάουρ
- 1 κ.σ. βούτυρο
- Λίγο μοσχοκάρυδο Αλάτι
- 150 γρ. γραβιέρα πικάντικη τριμμένη
Εκτελεση
- Για τη συνταγή αυτή, καθαρίζουμε τα πράσα και χρησιμοποιούμε μόνο το άσπρο μερος. Κρατάμε το υπόλοιπο για σούπα και ζωμό σε άλλη παρασκευή.
- Βράζουμε ολόκληρα τα πράσα για 5-6′ σε αλατισμένο νερό.
- Τα στραγγίζουμε από το καυτό νερό και τα κρυώνουμε με κρύο νερό.
- Τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν καλά.
- Ετοιμάζουμε την κρέμα. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά με σύρμα, σε μέτρια φωτιά. Ελέγχουμε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι και μοσχοκάρυδο. Μόλις πάρει βράση, την αποσύρουμε. Ρίχνουμε μέσα τη γραβιέρα κι ανακατεύουμε να λιώσει.
- Απλώνουμε στη βάση ενός πυρίμαχου σκεύους, που να χωρά τα πράσα ίσα-ίσα, 2-3 κουταλιές από την κρέμα.
- Πασπαλίζουμε με τα κρεμμυδάκια και το τριμένο καρότο όλη την επιφάνεια του ταψιού. Τυλίγουμε ένα-ένα τα πράσα με μια φέτα ζαμπόν. Το τοποθετούμε στο ταψί κολλητά το ένα στο άλλο.
- Περιχύνουμε με την κρέμα γραβιέρας και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 20-25′ περίπου μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει ελαφρά.
- Σερβίρουμε τα πράσα ζεστά με πράσινη σαλάτα και τραγανό ψωμί.
Tip: Aπό την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: ”Για ένα πιο έντονο αρωματικό αποτέλεσμα, προσθέστε λίγη ρίγανη ή θυμάρι πάνω στα πράσα πριν τα ψήσετε, ενισχύοντας έτσι τη γευστική τους διάσταση.”
Διατροφικές πληροφορίες ανά 100 γρ.
Ενέργεια
75
kcal
Υδατ/κες
4.5
γρ
Πρωτεΐνη
4.7
γρ
Λιπαρά
3.9
γρ
ΥΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΡΕΣΚΟΥΛΗ
δείτε επίσης: